Д-р Валентин Христов откри Републиканския турнир по стрелба на МВР „Величко Величков“ в Плевен

Последни новини


Плевен, 18 април 2024 г. – В знаковия стрелбищен комплекс „Величко Величков“, събрал участници от цялата страна, беше официално открит 29-ият Републикански турнир по стрелба с пистолет за служители на МВР. Честта да приветства състезателите беше предоставена на кмета на Община Плевен – д-р Валентин Христов и директора на Областната дирекция на МВР – Плевен, старши комисар Живко Ламбов, които лично дадоха началото на турнира.

По време на тържеството бяха присъстващи и уважавани гости, сред които и синът на Величко Величков – Валери Величков. Под бурните аплодисменти на аудиторията, кметът и старши комисарът имаха възможността да изпробват новите версии на пистолетите CZ P-10 C и CZ P-10 M.

Старши комисар Живко Ламбов изказа своите очаквания и пожелания към състезателите: „Очаквам тук в тази зала да се срещнат добрата физическа подготовка, волята, коректността, спортсменски дух и мобилизацията на интелектуалния потенциал. Спортната стрелба възпитава в отговорност, смелост, чувство на уважение и толерантност към съперника. Затова стрелбата с пистолет е спортът, умело съчетал стратегическото мислене и тактическата подготовка на полицейските служители с духовното израстване… Пожелавам на всички успешно представяне и да победят най-добрите“.

Турнирът събра 18 отбора при мъжете, 7 отбора при жените, както и множество индивидуални състезатели, сред които и Лидия Петкова – директор “Обществен ред и сигурност“ в Община Плевен, бивш служител на Областната дирекция на МВР, която присъства в подкрепа на отбора от Плевен. Победителите в турнира ще бъдат удостоени с медали, купи и грамоти.

Турнирът носи името на един от символите на българската стрелба – Величко Величков, който е първият български олимпийски медалист, завоювал сребърен медал на пушка от 50 м от три положения на Олимпийските игри в Токио през 1964 г. Величков е запомнен и с посветената си работа към стрелбата и развитието на млади таланти, сред които и световната и олимпийска шампионка Нонка Матова.

Със старта на този престижен турнир се почита наследството на Величко Величков, а неговите медали и отличия са дарени на Регионалния исторически музей в Плевен от неговия син, като символ на спортната слава и историята на българската стрелба.