Млад пианист Георги Гатев с първа награда от международен конкурс

Общество


Музиката ме научи на търпение и на това да очаквам резултата, защото полагаш усилия, но не винаги успехът идва веднага. Това сподели пред БТА младият пианист Георги Гатев, който е ученик в Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“. Талантът беше отличен с първа награда на международен конкурс в румънския град Крайова.

Конкурсът събра 21 участници от различни страни, а председател на журито бе проф. Даниела Антонова.

„Пианото е инструментът, който може да изрази целия оркестър. Започнах да свиря на седем години и майка ми ме записа в музикалното училище. Първоначално беше много трудно, тъй като всичко беше непознато за мен, но благодарение на упорития труд и постоянство, страстта ми към пианото само нарастваше.“ – споделя Георги.

Георги Гатев има успехи и на други престижни конкурси – отличен е в Бургас на Международния конкурс за българска музика „Параскева Кюркчиева“, в „Офреева дарба“ в швейцарския град Вевей, както и на конкурса на името на Светослав Обретенов в град Провадия.

Сред неговите любими композитори са Шопен, Брамс и Рахманинов, чиито произведения младият пианист изпълнява с изключително усещане. Георги има ясно желание за професионално развитие в музикалната сфера и надежда „да стана поне малко международно известен“.

В момента той се подготвя за участие в Международния конкурс „Шуман – Брамс“ в Пловдив, където ще трябва да представи 30-минутна програма.

Информацията за тази статия е предоставена от Елина Кюркчиева от БТА.