„Приятели, помагайте“ обзаведоха дом за бедно семейство в село Обнова [ПД]

Общество

Доброволци от Сдружение „Приятели, помагайте“ със създател албанеца Лео Кадели обзаведоха дом за бедно семейство в плевенското с. Обнова. Д-р Атанасов, който е психиатър в болницата в град Левски, предоставя безвъзмездно наследствена къща в родното си село, за да помогне на Йордан Парашкевов и на Валентина Георгиева. Организацията пък осигурява обзавеждането за дни.
От ляво надясно: Веселина Цекова, д-р Илияна Илиева, Лео Кадели и Станиш.Д-р Илиана Илиева от Плевен се отзовава веднага и дарява готварска печка, хладилник, мебели, посуда. Д-р Галя Валентинова осигурява с лични средства гориво за транспортирането на вещите, лекарства, килими и др. Лично директорът на ОД на МВР – Плевен, старши комисар Красимир Начев, съдейства за осигуряване на бус, с който да се транспортират даренията до село Обнова, информира Лео Кадели. Евгения Иванова, директор на болницата в град Левски, дарява пари за закупуване на декодер за подарения телевизор, като това е поредно нейно участие в каузи на Сдружение „Приятели, помагайте!“.
Екипът в с. Обнова.Йордан Парашкевов е на 67 г., пенсионер по болест. Има проблеми със ставите, а преди месец се оказва в прединфарктно състояние. В болницата в Левски го спасяват. Всеки месец се налага да отделя над 60 лева за лекарства от пенсията си в размер на 181 лева. Живее на семейни начала с Валентина Георгиева на 45 г., която преди години взема от социална институция за деца в неравностойно положение. Тя е с инвалидна пенсия 130 лева. „Имаме детенце в 8 клас, което е в защитено жилище във Велико Търново. Нямаме собствен дом, все се местим, нямаме доходи“, разказва Йордан.
Лео Кадели и доброволците посещават дома на Йордан Парашкевов и на Валентина Георгиева.От известно време се установяват в село Обнова, след като д-р Атанасов им предоставя къщата си там, без да иска наем. Хората си плащат само консумативите и стопанисват имота. С помощта на дарителите вече имат готварска печка, хладилник, пералня, телевизор, двойно легло, брадва за дърва, одеяла, юргани, възглавници, чаршафи, килими, посуда, хранителни продукти. Остава само да получат бойлер.
 
Част от даренията за с. Обнова.Екипът на доброволците посещава и семейство Григорови в град Кнежа, чиято къща изгоря при пожар през ноември 2017 г., а „Приятели, помагайте!“ помогна за няколко денонощия да бъде ремонтирана и да се осигури всички нужно за нормален живот в нея. „Просто минахме да видим как са, дали имат нужда нещо. Занесохме им брашно, което ни е дарено от град Добрич преди 2 месеца и го раздаваме на хора в нужда из цяла България. Занесохме дрехи за децата и шоколади“, сподели Лео. Благодарните хора пък му подаряват домашен мед.
Даряват брашно на семейство в град Кнежа. 
Координатор за Плевен и региона на Сдружение „Приятели, помагайте!“ е Веселина Цекова, която заедно с цялото си семейство участва и в тази кауза. Желаещите могат да се свържат с нея на телефон 0887702957.
Децата са щастливи да видят Лео Кадели и приятели отново.Кнежа 

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт http://plevendnes.com