Проф. Рачев: Стационарен фронт донесе наводнения под Дунав.

Плевен днес


През изминалата седмица, районът под река Дунав претърпя последствията от така наричания стационарен фронт. „Когато стационарният фронт се установи, той поражда продължителни валежи в дадена област, защото нито студеният, нито топлият въздух успяват да преобладават“, обясни проф. Георги Рачев в интервю за bTV.

„Тежките дъждове засегнаха различни населени места в Северозападна България. Забелязани са осезаеми количества валежи – в Оряхово са измерени 80 литра на квадратен метър, а във Видин – 65 литра. Системите за отводняване обикновено не са проектирани да справят с повече от 40 литра вода на квадратен метър, което обяснява проблемите с наводненията в Плевен. Там водата от високите райони се спуска към ниските, предизвиквайки наводнения в центъра на града“, посочи климатологът.

Според проф. Рачев стационарният фронт скоро ще се измести на юг и се очаква да напусне границите на страната до края на деня.

„Добиваме се в район с ясно небе. В неделя следобед се прогнозира преминаване на студен фронт, който ще доведе до нови валежи. Въпреки това, температурите ще останат типични за май. За понеделник и вторник също е възможно да има дъжд, въпреки че не се очакват толкова интензивни валежи“, добавя професорът.

„Не можем да избегнем промените във времето, които май традиционно носи. За утре предвиждаме топли условия и много слънце“, разкри той още.

„В София съботната сутрин ще бъде прохладна, но през деня слънчевата светлина ще надделява и температурите ще се повишат, достигайки до 20-21 градуса. В сряда се очаква термометрите да покажат около 24 градуса. Днешните валежи се очаква да отшумят до няколко часа и в района на Родопите също ще престане да вали до вечерта.

Във Варна ветровете през по-голямата част от седмицата ще духат от изток. С оглед на хладните води на морето, в региона температурите ще се задържат по-ниски, което е характерно за сезона. В неделя и понеделник се прогнозират слаби валежи, но не и проливни дъждове.

В Русе времето днес и утре ще остане приятно, като в следобедните часове се ожида разкъсване на облачността и поява на слънце.

Дъждовете във Велико Търново ще са по-интензивни през сутрешните часове днес, след което ще последва затопляне. От понеделник се очаква по-хладен фронт, но времето отново ще се затопли от сряда“, завърши прогнозата си проф. Рачев.

Климатологът напомни, че наводненията са често срещано явление в нашия регион. „През 2004 г. бяха регистрирани 20 жертви от подобни бедствия, а през 2015 г. – 19. България не е изключение от подобни природни събития. Въпреки това е обнадеждаващо, че в последните дни не са отчетени пострадали хора“, заключи той.

Информацията в тази статия е предоставена от dnes.bg.