Плевен с четири изложби в европейската „Нощ в музея“

Общество


Регионалният исторически музей в Плевен представя четири изложби в рамките на европейската инициатива „Нощ на музея“, която ще се проведе утре. Това съобщиха от института.

Плевенчани и посетители на града ще имат възможност да разгледат експозицията „Жените в обществото“, осъществена по проект на Регионалния исторически музей в Русе. Тази изложба проследява проявите на Модерното време и промените в живота на българските жени през последните сто години. Включва 11 постера със снимки и текстове, както и 13 кукли, които представят реплики на оригинални костюми от музейната колекция в Русе, показващи модни тенденции в градското облекло. Експозицията включва също артефакти от отделите „Етнография“ и „Нова и най-нова история“, съхранявани в РИМ-Плевен.

Фотоизложбата „Поглед към гнездото на скалния орел“ е представена от Националния природонаучен музей при БАН и е с концепция на Ивайло Ангелов, докторант в музея. Целта на изложбата е да покаже развитието на малките скални орли – от излюпване до напускане на гнездото.

Третата изложба, „Армията на Бога“, е представена от частния музей „Аретè“ и включва оригинални и реплики на средновековни и възрожденски икони и стенописи на светци-воини, както и предмети от праисторията до късната античност, открити на български територии.

Четвъртата изложба „Личности и събития в българския спорт“ е по инициатива на Асоциация „Докосни дъгата“, Община Плевен и РИМ-Плевен. Включва дарения от известни български спортисти, получени от д-р Денислава Ангелова, председател на асоциацията. Представени са фигури като Григор Димитров, Димитър Бербатов, Христо Стоичков, Петър Лесов, Станка Златева, Армен Назарян, както и екипи и награди от българския футбол на Световното първенство в САЩ’94 и част от екипа на Майкъл Джордан с неговия автограф.

Специалната изненада за посетителите ще бъде инсталацията „Войникът в униформата на човек“, която e част от експозицията „Нова и най-нова история“. Тази инсталация пресъздава атмосферата на войните, в които България е участвала в края на 19-ти и началото на 20-ти век, и разглежда личния и емоционален свят на войника.

По традиция, РИМ-Плевен включва и музикална програма, с концерт на трио „Тенорите“.

„Нощ на музея“ в Плевен се организира в навечерието на градския празник на 15 май. Първите събития започват от 11 май с безплатен екскурзоводски тур през съботния ден, а в неделя гражданите и гостите на града са поканени на кулинарен фестивал.

Информацията в статията е предоставена от кореспондента на БТА в Плевен Елина Кюркчиева.