Работна среща в Плевен за подкрепа на местните художници.

Плевен днес


Представители на Дружеството на художниците в Плевен и ръководители на галерии се срещнаха със заместник-кмета на Плевен, Елина Димитрова, за да обсъдят проблемите в сферата на изкуството и да предложат идеи за съвместни инициативи. Заместник-кметът изрази желание изкуството от Плевен да достига до повече хора и подчерта значението на обсъждане на конкретни начини за сътрудничество.

На срещата художникът Николай Неделчев, председател на Дружеството, засегна въпроса за малкото откупки на произведения на плевенски автори от общината и изрази надежда за промяна в тази посока. Той също така предложи идеи за провеждане на гостуващи изложби в троянските зали в с. Орешак, в галерия „Проф. Теофан Сокеров“ в Ловеч и в румънския град Браила.

Друго предложение беше актуализацията на наградата „Свети Пимен Зографски“, връчвана на Есенния салон на плевенските художници, организиран с подкрепата на общината. Също беше обсъдено идеята за създаване на пространства в арт центровете в Плевен, където художниците да могат да продават свои творби.

В отговор на представените идеи и предложения, заместник-кметът показа подкрепата на управата и готовността да помага на художествената общност с реализацията на техните инициативи.

Източник на информацията: PlevenZaPleven