„Регионален музей в Плевен празнува Нощта на музеите с концерт и специални изложби на реликви и културно наследство“

Последни новини


Плевен отбелязва „Нощта на музеите и галериите“ с концерт и уникална експозиция

В празничната програма на Община Плевен за честване на 15 май – Празник на града, Регионален военноисторически музей – Плевен включва изключителни събития в рамките на Европейската инициатива „Нощ на музеите и галериите“. Специалното събитие започва с концерт на инструменталисти от Формация „ГеоМарЧаЛо“, включващ Георги Милтиядов – диригент, пианист, композитор и аранжор; Чавдар Вълков – цигулар и концертмайстор на Плевенска филхармония; Лора Табакова – виолончелистка и Николай Колев на барабаните – музикант от Плевенска филхармония и барабанист на рок група „Криминале“.

След музикалната наслада, посетителите ще могат да разгледат изложбата „Реликви на Апостола“ във фоайето на Панорама „Плевенска епопея“, представяща лични вещи на Апостола на Свободата, осигурени от Регионален исторически музей – В. Търново и Регионален исторически музей – Ловеч. Също така, публиката ще има възможността да види изложбата „70 години от откриването на Музей „Васил Левски“, която чрез 18 постера разказва за историята на музея.

В залата за временни експозиции ще бъде представена изложбата „Съхранените спомени за войната“ със сто оригинални фотографии от Руско-турската война 1877-1878 г. и Плевенската епопея, както и културни ценности от фонда на РВИМ – Плевен, включително вестник „Илюстровани лондонски новини“ и лични вещи на граф Н. П. Игнатиев.

Допълнително, за любителите на военната история, ще се състои презентация на оръжие от Руско-турската война, а Регионалния военноисторически музей ще си партнира с Професионалната гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване, които ще представят тематичен сладкарски базар, а ученици от гимназия „Алеко Константинов“ ще помагат за организацията на събитието.

Членовете на регионален клуб „Традиция“ – Плевен, ще спомогнат за аутентичното преживяване, като приветстват посетителите облечени в униформи от периода на Руско-турската война. Богатата програма обещава една незабравима „Нощ на музеите“ в Плевен.