Регионална библиотека Плевен организира Маратон на четенето за деца.

Общество


С разнообразна програма, предвидена за деца на различни възрасти, Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ в Плевен ще отпразнува тазгодишното издание на Маратона на четенето. Това съобщиха от културния институт за БТА.

Събитието ще започне на 2 април, когато се чества Международния ден на детската книга, с организирането на „Приказна феерия в библиотеката“. Директорката на библиотеката – Аня Михова, ще прочете на децата от детски градини „Славейче“ и „Първите седем“ стихотворението „Книжка веселушка“, което ще даде старт на Маратона на четенето. През следващите дни ще протекат различни инициативи в рамките на програмата „Бърборанчета в библиотеката“, културологични интерактивни занимания по английски език с ученици от четвърти клас, езикови игри и състезания.

Също така предвидени са занимания с роботи Finch и дебати с ученици от десети клас на тема изкуствен интелект.
В програмата на маратона е включен и специален юбилей – отбелязване на 95 години от рождението на Станка Пенчева, авторката на детската книжка „Мили бате!… Писмата на един дакел“.

Кулминацията на всички събития ще бъде на 22 април с двуезична театрална работилница по програмата „Насърчаване на четенето чрез писане и театър“. Участие във всички планирани занимания ще вземат деца и ученици от детски градини и училища в община Плевен.

Информацията за статията е предоставена от Елина Кюркчиева от БТА.