Рибарите по света празнуват [ПД]

България днес

Световен ден на риболова се чества от 1985 г. по решение на Международната конференция по регулиране и развитие на риболова, проведена през юли 1984 г. Риболовът отдавна вече не е само средство за поминък, но и хоби, което при повечето хора по-късно се превръща в страст. Онези, които споделят тази страст, имат възможността да празнуват своя празник само няколко седмици, след като уловът е разрешен официално. Риболовците са една доста голяма общност по света.

Спортният риболов се дели на подводен (често с използване на харпун и подводна екипировка) и обикновен, който на свой ред се дели на морски (от брега или от лодка), в спокойни води (язовири, езера и т.н.) и речен (обикновено става дума за улов на шаран, речен кефал, бяла риба, щука, сом, мряна, уклей, пъстърва). Съществува и подледен спортен риболов, при който обект на улова са предимно костур, червеноперка, щука, бяла риба, пъстърва.
Истинските почитатели на хобито знаят, че освен да се наслаждават на този прекрасен спорт, трябва и да пазят природата, за да може по-дълго време да се радват на добър улов. Въпреки дъждовният ден, запалените по хобито най-вероятно ще го отбележат подобаващо с масови посещения на язовирите, реките и бреговете край Черно море.
Снимка :marica.bg

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт http://plevendnes.com