Рилски спортист победи Спартак Плевен в първия полуфинален мач Sesame НБЛ.

БАСКЕТБОЛ Спорт


Баскетболният отбор на Рилски спортист демонстрира успешно стартиране във втората фаза на плейофите на Sesame НБЛ, като продължи серията си на непобеден отбор. Под ръководството на Любомир Киров отборът победи противника си Спартак Плевен с крайния резултат 95:84 в срещата, която се състоя в зала „Балканстрой“. Несмотря на някои предизвикателства в началото на мача, „скиорите“ успяха да ускорят и да заключат втората половина с предимство 49:36, разочаровайки отбора на Любомир Минчев.

„Синьо-белите“ излязоха на терена без крилото Талиб Занна, а Станимир Маринов остана извън игра за целия мач. Неочакван обрат настъпи, когато Джулиън Люис от Спартак трябваше да напусне игрището след получаване на пет лични фаула през второто полувреме. Това доведе до начален успех в поредицата срещу Спартак с резултат 1:0 победи за Рилски спортист. Вторият двубой е предвиден за 9 май (четвъртък) и ще се проведе отново в Самоков.

Стратегията на двете съпернически отбора рядко включваше бавни нападения, като фокусът беше наложен на действията под кошовете. Чавдар Костов, Майкълин Скот и Джоузеф Лоусън взеха на себе си задачата да вкарат точките за домакините, докато Константин Тошков, Родни Първис и Николай Стоянов изявиха своите точкови умения от страната на Спартак, като последният осигури минимално водещо предимство за отбора в края на първата четвърт.

В началото на следващото полувреме образът на срещата беше коренно променен, като отборът на Рилецо беше вдъхновен от Костов и Скот, които изработиха значително предимство. Усилията на Люис и Брайънт Томас при гостите не бяха достатъчни, след като Джон Флорвиъс, Христо Бъчков и Алън Арнет спомогнаха за Рилецо да запази преднината си от 11 точки след третата четвърт.

В последния период атаката на домакините стана още по-силна благодарение на усилията на Лоусън, Васов, Арнет и Бъчков, като така укрепиха двуцифрените си позиции. Стоянов и Чернокожев опитаха да поведат Спартак към спасителни действия, но до крайния сигнал домакините запазиха своето превъзходство.
Пълни статистически данни от мача между Рилски спортист и Спартак Плевен, както и обновена информация относно програмата и резултатите от НБЛ-мъже за сезона 2023/2024, могат да бъдат открити в съответните документации.
Информацията за тази новина е предоставена любезно от bgbasket.com