Село Асеновци помни ятаци, 80 години от зверските убийства.

Плевен днес


На 24 януари 2024 година се отбелязва осемдесетата годишнина от жестокото убийство на осем местни борци за свобода, наричани ятаци, в село Асеновци. Жители на селото, членове на Българската социалистическа партия (БСП), както и множество симпатизанти, отдадоха почит и положиха цветя и венци при „Паметника на ятака“ и „Костницата“. Петранка Стефанова произнесе реч, в която възстанови паметта на Асен Вълев, Софка Вълева, Евтим Александров, Асен Банчев, Никифор Йорданов, Гено Борисов, Емил Михайлов и Николай Панчев, които бяха жестоко измъчвани и разстреляни без съдебен процес. Почест беше отдадена и на паметника в местността „Горна дъбрава“, където телата на мъчениците бяха оставени в снега, оцветен от тяхната кръв.

В последните си минути, младежите бяха пели „Земята на Ботев и Левски“ – песен, с която са изпратили живота си. Въпреки краткия си живот, те са оставили голямо наследство на самоотречение, смелост и саможертва. Техният подвиг и имената им остават вечен пример за родолюбие и патриотизъм за настоящите и бъдещи поколения. Призивът към сънародниците беше да помнят идеята, за която са се жертвали ятаци и да живеят достойно за техния подвиг в името на родината. Тържеството беше увековечено с поклон.

Информацията и снимките за това събитие бяха предоставени от Петранка Стефанова. Newspaper also included some additional articles on local events like the celebration of Babinden in Asenovci and recognition for participants in a photo contest, as well as some cultural notes on the memorial of Saint Apostle Timothy and the World Thank You Day.

Източник на информацията: PlevenZaPleven