Спасиха щъркели и гнездо в центъра на Къшин до параклиса

Плевен днес


Експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Плевен реагираха на сигнал за повредено гнездо на щъркел на електрически стълб в село Къшин. След инспекцията беше установено, че гнездото е нестабилно и не може да се използва за размножаване. В сътрудничество с работници от „Електроразпределителни мрежи Запад“ АД, гнездото беше премахнато, и на стълба беше монтирана платформа с клонки, за да привлече щъркелите в бъдеще.

В момента на инспекцията на местоположението не е имало щъркели. Белият щъркел, вид за който става въпрос, е защитен съгласно българското законодателство и Закона за биологичното разнообразие, който забранява умишленото убийство, обезпокояване по време на размножителните периоди, разрушаването на гнездата и други вредни действия.

Регионалната инспекция също така напомня на гражданите, че ако намерят животни от защитени видове в безпомощно състояние, трябва незабавно да информират инспекцията или горската служба. Съобщението за подобни случаи може да стане чрез телефон 064/806 951 или мобилен номер 0886 399 054 на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Плевен.

Източник на информацията: PlevenZaPleven