Среща за гаранции на коректност при изборите на 9 юни.

Общество


Представители на различни институции, ангажирани с организацията и подготовката на предстоящите избори на 9 юни, се събраха днес на първа среща в Областната администрация.

Комисар Валентин Георгиев от Областната дирекция на МВР в Плевен заяви, че е изградена организация за нормално провеждане на изборния процес и се внимава внимателно за всякакви нарушения на политическите права на гражданите. Той насърчи гражданите да подават сигнали за всякакви нередности, свързани с изборите. Комисар Георгиев също насочи вниманието към дългосрочен проблем, включващ охраната на изборните секции, и подчерта необходимостта от обмисляне на обединяването на секциите в едно село в една и съща сграда, за да се облекчи тяхната охрана от страна на полицията.

Сътрудниците на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ ще бъдат въвлечени в охраната на изборните секции, информира директорът комисар Станислав Атанасов. Той добави, че в деня на изборите ще бъдат предоставени генератори за осигуряване на непрекъснатост на вота в случай на изключване на електрозахранването.

Окръжният прокурор на Плевен, Владимир Николов, подчерта, че са установени дежурни прокурори и служители, които с приоритет ще обработват сигнали за нарушения на политическите права на гражданите.

Координацията в момента е отлична между институциите, занимаващи се с подготовката на изборите, заяви областният управител Николай Абрашев след края на срещата. Той обеща, че ще се търсят бързи решения на всяка възникнала проблематика по време на подготовката за изборите.

Следващата координираща среща на институциите в навечерието на изборите ще се проведе на 5 юни.

Информацията в тази статия е предоставена от кореспондент на БТА в Плевен, Елина Кюркчиева, от БТА.