С над 400 безценни произведения от съкровищницата си ХГ „Илия Бешков“ отпразнува 60 години [ПД]

Акценти

С над 400 безценни произведения от съкровищницата си ХГ „Илия Бешков“ отпразнува 60 години. Събитието снощи, 12 май, беше част от Нощта на музеите и беше уважено от кмета Георг Спартански, началника на отдел „Култура“ в Община Плевен – Стефка Григорова, представители на местната администрация, художници, преподаватели, почитатели на изобразителното изкуство от различни поколения, ученици, семейства с децата си, журналисти.

Антония Караиванова, уредник в галерията, разказа за началото на организирания художествен живот в Плевен и първата обща изложба през 1947 г. Преломен етап за развитието на институцията е отделянето й от структурата на Историческия музей и установяването й в новопостроена сграда през 1978 г., която и до днес е една от архитектурните перли на Плевен. Архитектурният ансамбъл на ХГ „Илия Бешков“ е дело на архитект Иван Стефанов, който по думите на проф. Васил Вълчанов е реализирана в материал песен.
Архитект Иван Стефанов също посети изложбата.Днес галерията разполага с експозиционна площ от 2 500 кв м, а в депата й се съхраняват 7 000 произведения на изкуство, систематизирани във фондовете „Живопис“, „Графика“, „Скулптура“, „Икони“, „Пленери“, както и впечатляващи сбирки лични фондове „Илия Бешков“ и „Ангел Спасов“.
 
Илия БешковИлия БешковАнгел Спасов – Мефистофел.Ангел СпасовПредставената експозиция за 60-тата годишнина на културния институт включва изложби живопис, графика, скулптура, икони, плевенски художници. Самостоятелно са представени изтъкнати имена на българското изкуство като Илия Бешков, Ангел Спасов, Виолета Гривишка.

Владимир Димитров – МайстораИнтересна е показаната част от колекцията „Шона“ (Зимбабве) с антропоморфни и зооморфни пластики, която е дарена през 1990 г от посланика на България в Зимбабве – Александър Атанасов. 104-те работи, които се съхраняват в ХГ „Илия Бешков“, са най-голямата сбирка по рода си, съхранявана в една галерия извън африканския континент.

„Нека да запазим тази културна съкровищница, в каквато се превърна ХГ „Илия Бешков“, благодарение на неуморния труд на тези апостоли – нейните служители. В този храм на изкуството за 60 години са събрани 7 000 произведения от наши и чуждестранни автори – културни бисери, които да останат за поколенията. Малко са галериите не само у нас, но и по света, които могат да се похвалят за 60 години с такава богата сбирка“, каза в приветственото си слово Георг Спартански.

Той изрази надежда, че плевенчани и гостите на града ще намерят време, за да отдадат дължимото на тази изключителна колекция. Той благодаря на Антония Караиванова и нейните колеги, както и на тези, които са работили преди тях, за да я има тази галерия. „Нека да влезем в храма и да се поклоним пред майсторите и техните творби“, призова многобройните посетители на културното събитие кметът на Плевен.

Биг Бенд „Плевен“ с диригент Пламен Марков и Доротея Люцканова изпълниха евъргрийни, с което допълниха подходящо атмосферата на културното събитие.

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт http://plevendnes.com