Театрална формация „Еxpress“ представя пиесата „Оркестър „Титаник“ от Христо Бойчев [ПД]

Култура

Най-поставяната пиеса на Христо Бойчев „Оркестър „Титаник” ще бъде представена от плевенската театрална формация „Еxpress“. Срещата с публиката е на 5 юли, от 19 часа в читалище „Извор“.
Спектакалът разказва за четирима неудачници. Доко, Луко, Мето и Любка се намират на изоставена ЖП гара – толкова изоставена, че няма влак, който да спре й да ги отведе там, където мечтаят. Тъжно-смешният поглед към същината на житейските проблеми не носи особена радост – хората са фикция на обществото, а то самото е една виртуална реалност, в която никой не знае има ли ни, няма ли ни, можем ли да изчезнем напълно, макар и само на сцената на театъра.

В пиесата има опит за щастие, което минава през опознаването на другия. Това е сблъсък между физическия свят и невидимото – любовта и надеждата, които не могат да се докоснат. Без тях светът е плосък, без основи, превръщаме се в животни, внушават авторът и актьорите. Страданието и самосъжалението са притъпявани от алкохола, чийто празни бутилки са заринали всичко наоколо. Те са потънали в дълго и искрено страдание, кoeто ги изкривява не само духовно, но и физически. Клоунските им лица, изобразяват трагикомичността на живота, която всеки един от нас познава.
Пиесата успешно обикаля света. Хората от различни континенти припознаха себе си в този уж балкански, а всъщност универсален разказ. Пиесата първо разсмива, после озадачава и накрая навежда на размисли за нас самите и ситуацията около нас. Популярният текст на Христо Бойчев е отличен с награда ИКАР 2002 г. за драматургия.

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт http://plevendnes.com