Трети пешеходен поход Плевен-Тотлебен ще се проведе тази събота [ИП]

Общество

На 6 октомври ще се проведе третото издание на пешеходния поход „Да слезем от колите и да повървим пеша”. Сборният пункт е до Кожухарската чешма на изхода на Плевен посока село Гривица в 8.30 часа. Стартът ще бъде даден в 9 часа, а крайната цел е село Тотлебен. Това съобщиха на пресконференция днес в Пресклуба на БТА част от инициаторите на похода – кметът на Тотлебен Емил Гашев, Мартин Мирчев – консултант на похода, и Радостин Ангелов – шеф на една от фирмите, подкрепящи напълно безкористно инициативата.
„Интернет изолира хората от прекия контакт, заради модерния транспорт хората спряха да ходят пеша, обездвижиха се. С този поход, който се превърна в традиция,  призоваваме хората към един по-здравословен начин на живот и да си припомнят удоволствието от общуването на живо. Той е начин да се върнем към природата и към това, което ни е дадено от природата – да говорим, да се движим”, каза кметът на Тотлебен Емил Гашев.
Маршрутът на похода е 25 км. Изминава се за около 5 часа при нормална скорост на ходене от 5км/ч, обясни Радостин Ангелов, който вече трета година не само подкрепя инициативата, а и сам се включва в прехода. Той допълни, че всяка година интересът към похода се увеличава. В първото издание са се включили 70 участници, във втория поход те са вече 130, а сега очакват да са около 200, като близо 20 ще са от страната.
Тази година организаторите са осигурили два ескортиращи автомобила, които при нужда ще са в помощ на участниците. По протежението на трасето ще бъдат разположени няколко пункта за вода и подкрепящи закуски. Ще има също полицейски ескорт и лекар.
Походът няма състезателен характер, идеята е хората да изпитат цялото удоволствие от движението, съприкосновението с природата и от непринуденото общуване, подчертаха организаторите.
„По време на такива изпитания хората отварят сърцата си, готови са да помогнат, да подкрепят човека до себе си. Радвам се, че са останали ентусиасти, които с такъв хъс, с душа и любов, напълно безвъзмездно  организират този поход”, каза консултантът Мартин Мирчев, който има зад гърба си не едно изпитание по покоряване на върхове и преодоляване на трудности.
Походът всъщност е и една реклама за село Тотлебен, което е прекрасно място за живеене, спокойно и красиво, допълни кметът Гашев.
Участниците сами ще могат да се убедят в това, когато пристигнат в селото. Там по традиция ще ги посрещнат с програма на колективи от местното читалище. Ще има и изненади.
За връщане към Плевен ще са осигурени автобуси.

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт https://infopleven.com