Уорън Бъфет демонстрира мощта на доброволно пенсионно спестяване.

Плевен днес


Инвестирането в доброволни пенсионни фондове (ДПФ) е далеч от проста мода – то е възможност да се подобрят личните финанси и семейната стабилност. Ранното започване на пенсионно спестяване и последователността в този процес водят до значителни ползи. Фондовите мениджъри, действащи в рамките на строги регулации, управляват инвестициите така, че да разпределят риска и одобяват доходността.

След като бяха публикувани данните за годишната доходност на универсалните пенсионни фондове в България за 2023 г., много хора изразиха интерес и одобрение. Успешните инвестиционни стратегии се сравняват се със снежна топка, която расте по мерака на спускането надолу по склона: колкото по-рано започнеш да спестяваш и колкото по-дълго трае този процес, толкова по-голям ще е крайния размер на натрупаната сума, благодарение на ефекта на сложния лихвен процент.

По примера на Уорън Бъфет, инвестиция от 10 хиляди долара с годишна доходност от 10% може да нарасне до 175 хиляди долара за 30 години, над 450 хиляди долара за 40 години, и до над 1 милион долара за 50 години. При по-голяма начална инвестиция от 100 хиляди долара и същата годишна доходност, за 30 години сумата би могла да достигне 1,75 милиона, за 40 години – 4,5 милиона, а за 50 години – 11,7 милиона долара.

Важно е да се отбележи, че тези примери зависят от реалната годишна доходност и постоянно управление на инвестицията през целия период. И все пак, миналият успех не е гаранция за бъдещи резултати, и тези факти не представляват обещание за положителна доходност. Сравненията могат да се проверят на уебсайта на Комисията за финансов надзор.

Източник на информацията: PlevenZaPleven