Ученици в Плевен с неучебни дни на 2 и 15 май

Общество


Статията в преведен вариант на български:

Неучебни дни за учениците в община Плевен ще бъдат 2-ри и 15-ти май. Това е посочено в заповеди, издадени днес от кмета д-р Валентин Христов, информира пресцентърът на местната управа.

Мотивът за заповедта за 2-ри май е, че той е единственият работен ден между първи и шести май. „Така всеки може да планира своето време и да прекара празниците със семейството си“, обясни своето решение кметът д-р Христов.

15-ти май също е обявен за неучебен ден въз основа на член 105, ал. 3 от Закона за предучилищното и училищното образование, който позволява на кмета на общината да определя до три неучебни дни в рамките на учебната година за училищата на негова територия, информирайки за това началника на Регионалното управление на образованието.

От общината съобщиха за БТА, че в момента се подготвя празничната програма за дните около 15-ти май. За първи път тази година локалната администрация ще организира и цяла седмица с празнични събития, посветени на Великден, като така жителите на Плевен ще могат да се радват на културни мероприятия от края на април до средата на май.

Информацията за статията е предоставена от Елина Кюркчиева от БТА.