Ученици откриха пишеща машина на Цветан Спасов в училище.

Плевен днес


Учениците от Основно училище „Цветан Спасов“ често биват привлечени от стара пишеща машина, изложена в музейния кът на тяхното училище. Те обикновено не могат да запомнят нейното истинско име и я наричат „всепишеща“ или „самопишеща“ машина. Този автентичен предмет е свързан със забележителния български поет Цветан Спасов, чиито прекрасни стихотворения са били сътворявани под щракащите й клавиши.

На скорошно събитие в училището, неговият директор Филип Филипов бе домакин на визитата на Румен Петков, дългогодишен кмет на Плевен и председател на партия АБВ, както и общинския съветник Ленко Тодоров. Поетът Спасов е патрон на училището и по този повод бе дарено издание на неговите „Събрани творби“. Споменато събитие представлява доказателство, че културните и родолюбиви инициативи могат да преминават отвъд политическите различия, като в училището книгите на Цветан Спасов са особено ценени.

Много от дарените книги на плевенския поет ще бъдат разпределени по библиотеките на училището и ще послужат като награди за отличаващите се ученици в академичния, спортен и артистичен свят в ОУ „Цветан Спасов“. Така, литературното наследство на Цветан Спасов продължава да вдъхновява и обогатява новите поколения.

Източник на информацията: PlevenZaPleven