Ученици представиха идеи за туристическия потенциал Плевен.

Общество


Ученици от Професионалната гимназия по туризъм „Алеко Константинов“ в Плевен представиха своите идеи за развитие на туризма в града пред свои съученици. Това се случи по време на събитие от Националната програма „Иновации в действие“, за което домакин беше плевенската гимназия, според съобщение за БТА от директорката на учебното заведение Малинка Маринова.

В гимназията бяха посрещнати ученици от три други учебни заведения в страната – Професионалната държавна търговска гимназия „Димитър Хадживасилев“ от Свищов, Средно училище „Никола Войводов“ от Враца и ПГ по електротехника и строителство в Търговище.

Като част от програмата за мобилност бяха организирани иновативни уроци. „Първият беше посветен на „Плевен като привлекателна туристическа дестинация“. Целта беше учениците да покажат профила на туриста в Плевен, природните и антропогенните ресурси и да предложат туристически маршрути и пътувания в града и региона, които сами бяха изготвили. Сред гост-лекторите бяха инж. доц. Емил Цветанов, директор на Института по лозарство и винарство, гл. ас. д-р Владимир Димитров от същия институт, и Анелия Дечева, началник на отдел „Култура и туризъм“ в Община Плевен“, добави Маринова. Учениците създадоха проект за табела на града, а също така и туристически продукт и каталог с информация и снимки на туристическите ресурси в Плевенска област.

Вторият урок съчетаваше математиката с рекламната графика в темата „Геометрия при изработването на рекламни материали и дизайн“. Бяха показани техники за работа с печатна преса и щамповане на чаши и тениски. В компютърния кабинет беше демонстриран Corel Draw, софтуерът, който учениците използваха за създаване и редактиране на рекламни материали. Краен продукт от този интердисциплинарен урок беше изработването на рекламен стенд.

„Нашият гости също взеха участие в празника на училището и посетиха различни забележителности в Плевен“, сподели още Маринова.

„На работните срещи между учениците и учителите бяха обсъдени идеи и мнения относно иновациите, нуждата от нови идеи и съответствието на образователната система. Бяха засегнати теми, касаещи обучението на деца със специални образователни нужди, разработването на новите СТЕМ лаборатории и прилагането на нови методи и технологии в преподаването“, отбеляза директорката на ПГ по туризъм в Плевен.

Информацията за статията е предоставена от Елина Кюркчиева от БТА.