Драма „Аз си знам“ – първи учебен ден в Драматичен театър Плевен.

Общество


„Аз си знам“ е първият спектакъл за деца на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ в Плевен, предназначен специално за първия учебен ден и засягащ важни теми като смисъла от училището, новото начало и порастването. Режисирането, авторството и участието в представлението са дело на Маргарита Костова, а на сцената ще видим и таланта на актрисата Ирена Ненчева, при това със сценография от Ясен Григоров.

Костова споделя, че децата са особено интересна тема за нея, идентифицирайки важните етапи в тяхното развитие и вълненията, които ги заобикалят. Първият ѝ личен спомен от училище е травматичен, и отбелязва, че е видяла подобни чувства у своята племенница. Така тя се стреми да подкрепя малчуганите в този тяхнот начин на сблъсък с обществото.

Младите зрители ще се запознаят с героинята Радост, която е на път да стане първокласница. Ще навлязат в света на нейните чувства и мисли и ще разберат как тя се подготвя за предстоящите промени. Подкрепа родителската е акцентирана, тъй като те съветват Радост на базата на собствения си опит, въпреки че тя все още не може да знае какво е да си ученик само чрез чуждия опит.

За Костова писането за деца не се различава от това за възрастни и е важно да не се подценява потенциалът им за разбиране. В спектакъла тя използва изтънчен език с мисълта, че дори и децата да не разберат всичко в момента, това служи като основа за тяхното бъдещо развитие и самоосъзнаване.

Съобщението на спектакъла е насочено не само към децата, но и към техните родители, които трябва да им предоставят подкрепа в подобни значими моменти. Костова подчертава и ролята на любовта – ако постъпваме с обич, смелост и храброст да изпитаме новото, детската любознателност може да се развие свободно през целия живот.

Премиерата на „Аз си знам“ ще се състои тази вечер в камерната зала на театъра, а второто представление е насрочено за събота преди обед.

Информацията за статията е предоставена от Елина Кюркчиева от БТА.