Учени предупреждават: Спането с домашни любимци може да е вредно.

Плевен днес


Изследвания показват, че спането с домашни любимци може да навреди на качеството на съня на собствениците. Любимците като котки и кучета могат да причинят редица нарушения при собствениците им, включително внезапно събуждане през нощта, потрепвания на краката и безсъние. Спането с куче на леглото може да доведе до неговото агресивно поведение, тъй като животното може да започне да възприема леглото като своя територия. Също така, обилното слюноотделяне на кучета и прекалената топлина, която предават, могат да бъдат неудобства за собственика.

Спането с котка също носи своите предизвикателства. Котките могат да бъдат активни през нощта, да се качват на главата на собственика си или да се движат често, прекъсвайки съня му. Освен това съществува опасност от неволно нараняване на животното при обръщане на собственика в леглото, както и рискът от бълхи, които домашният любимец може да донесе в леглото.

Поради тези причини лекарите и учените предлагат да се ограничи достъпът на домашни любимци до спалнята, за да се поддържа по-здравословен и спокоен сън.

Източник на информацията: PlevenZaPleven