Фестивал „Гергьовски люлки“ събира 800 участници в Левски.

Общество


Повече от сто състава с 800 участника ще се изявят днес на сцената на Фолклорния фестивал „Гергьовски люлки“ в град Левски, според информация от организаторите – Община Левски и Народно читалище „Георги Парцалев – 1901“. Тази културна проява се провежда за десети пореден път и по традиция стартира в парка, край общинската сграда, където се представят обичаите на Гергьовден. След това всички участници преминават на сцената в летния театър при читалището за да покажат своите изпълнения.

Участват фолклорни състави, танцови групи, клубове, народни оркестри, както и индивидуални изпълнители и инструменталисти, пристигащи от Левски, Плевен, Ловеч, Свищов, Никопол, Габрово, Сухиндол, Тетевен и други места. Няма възрастово ограничение за участие, което допринася за разнообразието на представленията.

Журито, водено от председателя проф. д-р Тодор Киров, ще оценява представянето на участниците и ще определи носителите на фестивалните отличия, включително специалната награда на кмета на Община Левски, награди от журито, спонсори и награди за различни категории като откритие на фестивала и за най-артистично изпълнение.

Водещ на програмата ще бъде обичаният певец и телевизионен водещ Александър Александров – Алекс, който ще допринесе за доброто настроение сред публиката със своя концерт.

През миналата година, „Гергьовски люлки“ привлече над петстотин участници. Фестивалът тогава се проведе на сцената на новооткрития летен театър в Левски на 22 септември 2022 г., който разполага с множество удобства за културни събития на открито, включително сцена, места за сядане, сервизни помещения и добра осветеност.

Информацията за събитието е предоставена от кореспондента на БТА в Плевен, Елина Кюркчиева.