Писменият трудов договор гарантира защита на работниците и служителите.

Общество


Писменият трудов договор предоставя най-добрата защита на трудовите и осигурителните права на работниците и служителите, според изказването за БТА на Радослава Иванова, директор на Дирекция „Инспекция по труда“ в Плевен. Тя обясни, че при нарушения на тези права, служителите трябва да подават сигнали възможно най-бързо, преди да са напуснали работните си места, и да помагат на службите за контрол, тъй като това улеснява правилното приложение на закона.

За да установят нарушение, трудовите инспектори трябва да се уверят в него неоспоримо, което понякога изисква да видят работещите в момента, когато се извършва проверката. Често сигнали за липса на трудов договор идват от вече излезли от работа лица, и трудната задача е сигнализираните проблеми да се докажат безспорно, когато хората не са намерени на тяхното място на труд.

Иванова призовава работещите да използват специално развит софтуер, който оценява риска от недеклариран труд и предоставя насоки за действие в такива случаи. Софтуерът, под формата на въпросник, е свободно достъпен на сайта на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“.

Тя сподели също статистика за проверките в област Плевен за миналата година, съгласно която от 1196 инспекции в 1011 фирми са констатирани 6856 нарушения на трудовото законодателство, включително: 3093 – нарушения на здравни и безопасни условия на труд, 3757 – свързани с трудови правоотношения, 691 – по заплащането на труда, 370 – относно работното време и 506 – по отношение на установяването на трудови правоотношения. За текущата година са забелязани 70 случаи на труд без писмен трудов договор и са проведени проверки за 23 трудови злополуки, от които в пет случая са резултат на смърт.

Превантивната мярка на спиране работата на обекти, машини или уреди е била приложена седем пъти, като това допринася за предотвратяване на бъдещи инциденти и опазване на човешки животи. Съставени са 380 акта за установяване на административни нарушения и присъдени наказания на стойност над 490 000 лв.

Иванова напомни, че сигнали за нарушения на трудовите права могат да бъдат подавани лично във всяка регионална дирекция, по пощата, с куриер, през специалната форма на сайта на Агенцията или през Системата за сигурно електронно връчване на Министерството на електронното управление.

Информацията в статията е предоставена от Кореспондент на БТА в Плевен, Елина Кюркчиева от БТА.