Филип Арно и Марта Коание почетени от Народния театър.

Плевен днес


По случай 83-ия рожден ден на „световния посланик на театъра“ Филип Арно, Народният театър му връчи отличие за принос към развитието на театралното изкуство в България. Отличена посмъртно беше и Марта Коание, дългогодишен директор и почетен президент на американския център на Международния театрален институт (ITI).

От 1974 г. Филип Арно и Марта Коание работят за развитието на културния диалог и взаимодействие между театрите в САЩ и Европа, с акцент върху Централна и Източна Европа. Марта Коание получи наградата „Тони“ за своята над 50-годишна работа в създаването на трайни връзки между театрални професионалисти от целия свят, а Филип Арно е удостоен с титлата „световен посланик на театъра“ от ITI, както и с редица други награди за своята дейност.

През 1991 г. Арно основава Центъра за международно развитие на театъра (CITD), който впоследствие организира различни международни проекти за подкрепа на драматургията в Беларус и Украйна.

Първото посещение на Филип Арно в България е през 1979 г. като част от делегацията на американския център на ITI по време на конгреса на института в София. Заедно с Коание те организират два фестивала в Балтимор – „Фестивал на новия театър“ и „Театъра на нациите“, в които има участие и от Народния театър.

През годините те също така взаимодействат с български театрални колективи и допринасят за интернационализирането на българския театър. Проф. Васил Стефанов е споделил в статията си във вестник „Култура“ за постиженията и приноса на Марта Коание, особено за първото турне на Народния театър в САЩ.

Информацията в статията е предоставена от dnes.bg.