Плевенски каратисти отличени за успехи в Европейско първенство

Общество


Днес, Националният пресклуб на БТА в Плевен бе гостоприемен домакин на тържественото награждаване на медалисти от шотокан клуб „Спартак 14“. Те се върнаха с отличия от Европейското първенство и купата по шотокан карате-до, което се проведе в Дебрецен, Унгария. В надпреварата участваха над 1000 каратисти от 20 различни държави.

„Всяко наше спортно постижение е празник за нас, след дълго време упорит труд,“ сподели сенсей Милена Кирниколова, треньорът на клуба. На церемонията по награждаването присъстваха също председателят на Общинския съвет на Плевен – доц. д-р Иван Малкодански, заместник-директорът на Спортно училище „Георги Бенковски“ – Крум Пенчев, и треньорката по карате Маринела Петрова.

От клуба са излъчени 14 каратисти на държавно ниво, като плевенчани спечелиха общо три европейски титли, отбеляза Кирниколова. Тихомир Тодоров, ученик в плевенското спортно училище, завоюва златен медал в категорията на юноши 16-17 години, над 73 кг, в дисциплината шобу санбон кумите, припомняйки, че Тихомир привече и световна титла от Япония миналата година. Християн Спиридонов спечели в шобу ипон кумите при юноши 12-13 години в тежка категория, а Денислав Трифонов стана шампион в шобу санбон кумите при 12-13 годишни. Ивайло Боев взе сребро в категорията над 21 години.

Всеки от състезателите от Плевен спечели медал в различните възрастови групи и категории, както в индивидуалните, така и в отборните състезания.

„Приоритет в настоящия мандат на общинското ръководство е развитието на спорта“, заяви доц. Малкодански. Той съобщи за рекордно високия бюджет за спорт, предвиден от местната администрация тази година, с намерение за увеличение през 2025 година. Общината подкрепя инициативите за модернизация на спортната инфраструктура и се надява Плевен скоро да има толкова добра спортна база, че да може да бъде домакин на подобни европейски първенства.

Според Кирниколова, мотивацията, приемствеността и подаването на добър пример са ключовите компоненти за успехите на „Спартак 14“.

Всеки от наградените състезатели получи индивидуално изработена награда за успеха си в Унгария, а заместник-директорът Крум Пенчев връчи статуетки на четиримата най-изявени състезатели.

Следващата значима цел пред клуба е участието в световното първенство, планирано за края на октомври в Белград.

Информацията за събитието е предоставена от кореспондента на БТА в Плевен Елина Кюркчиева от БТА.