Финал на делото за попфолк версията до 19 април обявен.

Общество


До 19 апри л ще бъде издаден окончателен съдебен акт относно делото за попфолк интерпретацията на песента „Моя страна, моя България“. Очаква се решението да бъде взето след днешното проведено второ съдебно заседание в Окръжния съд в Плевен и изслушването на пледоариите на защитата и обвинението.

На днешната сесия присъстваха Емил Димитров – син, заедно с неговия адвокат Христина Георгиева, както и подсъдимият Кристофър Галовски, изпълнител на дискутираната версия на „Моя страна, моя България“. Галовски отговаряше на въпроси, касаещи авторските права на кавъра, клипа, начините на разпространение и продължителността на това разпространение.

Разпитана беше и съпругата на Емил Димитров – син, която свидетелства в съда.

Както беше отчетено от БТА, случаят придоби широка известност през август миналата година, след като версията изпълнена от Кристофър Галовски от Кнежа беше разпространена. По делото исковете на ищеца са четири – първият е за непозволено използване чрез създаване на нова версия на оригиналната песен. Вторият иск постановява прекратяване на нарушението и забрана за употреба и изпълнение на „Моя страна, моя България“, както и на неоторизираната „Моя страна, моя Германия“. Третият иск е за разпространение на съдебното решение чрез медиите за сметка на нарушителя. И четвъртият иск е за финансово обезщетение в размер на 5000 лева за неимуществени вреди, нанесени на авторските права на бащата на Емил Димитров – и на неговия син.

Информацията за статията е предоставена от Елина Кюркчиева от БТА.