Цветанов защитава правителство при сегашния парламентарен формат

Общество

По-добре за нашата страна е да има правителство в сегашния формат на парламента, защото ние сме с огромно закъснение по усвояване на средствата по Националния план за възстановяване и устойчивост и по оперативните програми. Това заяви по време на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в Плевен председателят на ПП „Републиканци за България“ Цветан Цветанов.

„Тези, които ще управляват в този формат на този парламент, трябва да очертаят ясен хоризонт с ясни срокове и не с тази дългосрочна визия, която ни предлагаха в това споразумение“, коментира Цветанов.

Цветанов добави, че основният акцент на управленските усилия през последните девет месеца е бил формирането на конституционно мнозинство, вместо фокус върху усвояването на средства от Плана за възстановяване и устойчивост и съответстващото законодателство.

„Никой не обсъжда секторни политики или извежда основни приоритети, които да насочат страната. Големите скандали се въртят около разпределението на властта, определянето на министрите и разпределението на ресурси, които са на държавата и Европейския съюз, а не на управляващите, и трябва да се управляват с фокус към секторни политики“, уточни лидерът на „Републиканци за България“.

Относно предстоящите европейски избори, Цветанов упомена, че се водят разговори с различни политически субекти и изрази увереност, че участието на партията ще бъде в коалиционен формат.

Той подчерта също, че моментната основна задача на партията е да изградят структури в страната и да се подготвят за предстоящите местни и евентуални предсрочни парламентарни избори, като изрази съмнение, че настоящото управление ще изкара пълния си мандат.

На събитието беше съобщено от Владислав Николов, председател на групата на общинските съветници на Коалиция „Заедно за силна Община“, че в Пордим е сформирана общинска структура на ПП „Републиканци за България“ с ръководител Свилен Огнянов, който е кмет на село Одърне.

Информацията за тази статия е предоставена от Елина Кюркчиева от БТА.