Църквата отбелязва паметта на Свети Теодор Стратилат на 8 февруари.

Плевен днес


На 8 февруари Православната църква отдава почит на свети великомъченик Теодор Стратилат. Свети Теодор е бил възвисен до ранга на стратилат (висш военен командир) в град Ираклия, разположен на брега на Черно море, благодарение на своите добродетели и мъдрост. Той станал причина мнозина да приемат християнството, което предизвикало недоволството на императора. Императорът наредил на Теодор да се откаже от християнската си вяра, но в отговор Теодор разрушил всички златни и сребърни идоли на императора и раздал парчетата на нуждаещите се.

Своята непокорност и hrаброст, Теодор заплатил с тежко наказание. Бил хвърлен в затвор, подложен на изтезания, ослепен и накрая обезглавен пред гражданите на своя град, които станали свидетели на мъченичеството му.

В контекста на повествованието, споменати са още дни, в които църквата отбелязва други светци, като на 13 януари – Св. мъченици Ермил и Стратоник, на 22 януари – Св. апостол Тимотей, както и дни на почит към свети безсребреници и свети Григорий Богослов.

Източник на информацията: PlevenZaPleven