Църквата чества мъченика Георги Софийски и светец Власий.

Плевен днес


На 11 февруари православната църква почита паметта на свети мъченик Георги Софийски Нови (Кратовски), както и свети свещеномъченик Власий, епископ на град Севастия.

Свети Георги Софийски Нови е роден през 1497 година в Кратово, Македония. След като родителите му починали, той се премества в София, за да избяга от насилственото превръщане в мюсюлманин, което властите в малкия му роден град искали да наложат. Въпреки че е бил едва на 18 години, Георги демонстрира сила и мъдрост, като се противопоставя на опитите на османските управници в София да го принудят да промени религията си.

Паметта за него се чества с богослужение в църквата „Св. Георги“ в София, която се намира във вътрешния двор на Президентството. Независимо от неговата твърдост, Георги накрая става жертва на религиозната нетърпимост. Отведен е на местната площадка, където е хвърлен в огън с вързани ръце. Когато връзките се изгарят и ръцете му се освобождават, той започва да се моли и да кръстен убит с удар по главата от турчин и да умре в пламъците. Тялото му обаче не изгоряло и през нощта християни го отнесли тайно в църквата „Св. Марина“, където го погребват с церемониални почести.

Източник на информацията: PlevenZaPleven