Часът на Земята акцентира връзката между човек и река.

Плевен днес


Фондацията за дивата природа (WWF) изтъква значението на опазването на природата за благоденствието на рибарските общности. В навечерието на Часа на Земята, който ще се проведе на 23-и март, когато милиони хора ще изгасят светлините в домовете си в подкрепа на околната среда, WWF акцентира на ролята на природозащитните усилия за поддържане на здрави екосистеми и устойчиви природни ресурси.

Част от кампанията на WWF е защитената местност „Есетрите – Ветрен“, която заема над 288 хектара край езерото Сребърна в България, обявена с цел опазване на есетровите популации. Изчезването на влажните зони и заливи по река Дунав представляват заплаха за есетровите видове, върху които рибарските общности в региона исторически са зависели. Строгите забрани за улов на есетри и усилията за освобождаване на млади есетри в реката са част от стратегията за възстановяване на тяхната популация и създаване на условия за устойчиви рибни запаси в бъдеще.

WWF призовава всички да се включат към своята кауза и да допринесат за създаване на свят, където хората и природата съществуват в хармония. Организацията работи в България по обявяването и управлението на защитени зони, имащи за цел да съхранят природните ресурси на страната. Часът на Земята се присъединява към тези усилия, като е допринесъл за важни природозащитни постижения по света, включително създаването на защитени зони и образователни инициативи.

Историята на улова на есетри в Дунав се простира във времето, като този вид е изхранвал местните от древни времена. Сега, WWF насърчава всеки да подари час на природата и да подкрепи усилията за нейното опазване, като се включи в мероприятията, свързани с Часа на Земята.

Източник на информацията: PlevenZaPleven