Червенокръстци поднесоха цветя пред паметника на великия хирург Пирогов в Пордим [ПД]

Общини

Представители на Община Пордим и доброволците от БМЧК – Пордим поднесоха цветя пред паметника на великия хирург Николай Пирогов в града, информират от местната администрация. Поводът е 8 май – Световния ден на Червения кръст и Червения полумесец.

По време на Руско-турската война през 1877 г. Александър ІІ призовал 67-годишния Пирогов да пристигне в България и да окаже помощ. Императорът не харесвал либералните му убеждения, но бил наясно, че той е ненадминат военен хирург и организатор, най-добрият. Условията на Пирогов – да има неограничени права на действие, били удовлетворени. Той пристигнал във военно-полевата болница в с. Горна Студена, Плевенско, където била главната квартира на руското командване. Осъществил мащабна дейност: организирал и проверявал ефективността на лечението, осигурявал облекло, храна и презимуването на ранени и болни.

Само за седмица изминал с бричка и шейна 700 км. Посетил 11 военно-временни болници, 10 дивизионни лазарета, 3 аптечни склада, разположени в 22 населени места. Лекувал и оперирал безплатно много българи.

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт http://plevendnes.com