Честваме уникалната математическа константа на Световния ден на Пи.

Плевен днес


14 март е обявен за ден, посветен на известното математическо число Пи, което представлява съотношението на обиколката на окръжността към нейния диаметър и обикновено се означава с 3.14. Този ден става своеобразен празник на математиката, особено във Великобритания, където форматът на запис на датите е ден/месец, което наподобява началните цифри на числото Пи.

Традицията за отбелязване на Деня на Пи започва в САЩ и е инициирана от физика Лари Шоу през 1988 година в Сан Франциско. Според онлайн изданието Slate, Шоу си избира 14 март за първото празнуване, защото в американския формат на дата (месец/ден), този ден се записва като 3.14, което отговаря на най-известните цифри от числото Пи.

През 2009 година идеята се разпространява и на официално ниво, когато американският Конгрес приема резолюция, която официално обявява 14 март за Ден на Пи. Според резолюцията, училища и образователни институции трябва да провеждат разнообразни мероприятия, с цел да запознаят учащите с числото Пи и математиката в целом.

Източник на информацията: PlevenZaPleven