Честваме 3 март – Освобождението на България! Честит Национален празник!

Плевен днес


На 3 март се отбелязва националният празник на България, Денят на Освобождението от османско игото. Датата е изключително важна в историята на страната и е установена с това значение през 1888 година. Еднократно, като официален празник е отпразнувана стогодишнината от освобождението през 1978 г. С решение на българския парламент от 5 март 1990 г., 3 март е обявен за национален празник на България.

На тази дата през 1878 г. в Сан Стефано е подписан мирният договор след Руско-турската освободителна война, който слага край на войната между Русия и Османската империя. България получава статут на автономно трибутарно княжество с граници, включващи територии от Северна България, Тракия и Македония, но необхванати напълно. Князът на държавата и формирането на правителството са представени в член 7 на договора, като изборът на княз трябва да бъде одобрен от Великите сили и Високата порта.

Въпреки това, Великобритания и Австро-Унгария се противопоставят на условията на Санстефанския договор, което води до неговата ревизия и замяната му с Берлинския договор през юли 1878 г. Според новия договор, земите на Санстефанска България са разделени на различни територии с различен статус – Княжество България, Източна Румелия и други територии, оставащи под ръководството на султана или предадени на съседни Балкански държави.

Източник на информацията: PlevenZaPleven