Последни новини


Плевенският Арт център 1 бе домакин на изключително събитие в света на изкуството – съвместната изложба на признатия импресионист Дило Дилов и неговата дъщеря, художничката Долорес Дилова. Откритата на 22 май, експозицията привлече вниманието на множество почитатели на изобразителните изкуства, като присъстващите имаха уникалната възможност да се насладят както на творби от личния фонд на Дило Дилов, така и на произведения, създадени от Долорес Дилова през последната година – две.

„Това не е просто поредната изложба за мен, а много специален момент,“ сподели Долорес Дилова, като напомни на присъстващите, че преди 38 години е провела своята първа самостоятелна изложба именно в галерията на Арт център 1. „Пазя най-топли чувства към Плевен и все още помня емоцията, която присъстваше при откриването на всяка една наша обща изложба. Много се надявам сега младите колеги да гонят това ниво, да имат този дух, защото тогава плевенската група беше емблематична. Вярвам, че сега също ще продължи да се говори за плевенските художници като емблематични с високо ниво,“ добави тя.

Художницата също така разказа и за спомените си от общите изложби с баща си, като сподели тяхната обща страст към морските теми. Долорес Дилова спомена и недавната изложба на Дило Дилов в Художествена галерия „Илия Бешков”, посветена на 110-та годишнина от рождението на импресиониста.

Заместник-кметът Елина Димитрова пренесе поздравленията и цветя от името на ръководството на Община Плевен, подчертавайки, че подобен вернисаж е доказателство за културно наследство и чест за града.

Долорес Дилова, родена през 1960 година в Плевен и дъщеря на Дило Дилов, е сред изявените имена в съвременното изобразително изкуство. Носител е на множество награди и участва в международни изложби. Сред колекционерите на нейни творби са множество частни галерии и колекции по целия свят.