Военнослужещи почетоха загиналите подполковник и капитан на церемония

Плевен днес


Военнослужещи и колеги отдадоха днес последна почит на подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин, които загинаха при изпълнение на служебния си дълг на 13 септември. Това стана на официална церемония на пистата на 12-та авиационна база в Долна Митрополия.

Подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин загинаха по време на тренировъчен полет с учебно-боен самолет L-39 ZA, част от авиошоу в авиобазата по повод 20 години от приемането на България в НАТО и по време на деня, в който президентът Румен Радев посети базата за генералната репетиция.

На церемонията в Долна Митрополия присъства и президентът Румен Радев.

„Днес се разделяме с двама достойни летци, които посветиха живота си на българската военна авиация. Искам още веднъж да изразя своите съболезнования и своята съпричастност към болката на семействата на загиналите колеги и разбира се, още веднъж да призова да се престане със спекулациите, преди компетентната комисия да е приключила своята работа и да научим реалните факти. Искам да призова към българските военновъздушни сили, към Българската армия, да има повече внимание, да има една осъзната, регулярна държавническа подкрепа, не политически спекулации по принуда в резултат на избори или катастрофи“, каза Радев, цитиран от БНТ.

Припомняме, че в петък миналата седмица, при подготовка за демонстративен полет на 3-та авиационна база край Граф Игнатиево, катастрофира учебно-боен самолет L-39ZA. Загинаха двамата пилоти от 12-а авиационна база в Долна Митрополия – Петко Димитров и Венцислав Дункин. Те бяха повишени посмъртно във военно звание.

Тридневен траур бе обявен в община Долна Митрополия в памет на загиналите пилоти. Паметта им бе почетена и в Плевен.

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов съобщи вчера, че черната кутия на самолета ще бъде разчетена в завода производител в Чехия.

Информация в статията е предоставена от dnes.bg.