Лауреати от НУИ „Панайот Пипков“ свирят на концерт в Плевен

Общество


Тази вечер зала „Катя Попова“ в Плевен ще бъде домакин на камерен концерт на талантливите лауреати от Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“. Събитието е включено в програмата на престижния 32-и Международен музикален фестивал Лауреатски дни „Катя Попова“, информира Плевенска филхармония.

На сцената ще се изявят изключително разнообразни млади музиканти. Сред тях са триото ударни инструменти, включващо Хана Копчева, Сияна Йосифова и Добромир Стойков, цигуларите Бояна Бонева и Кристина Главеа, както и пианистите Иван-Александър Иванов, Георги Гатев и Николай Цветков. Участие ще вземат и Яница Якова с флейта, Денислав Банев с акордеон, Росен Тодоров с валдхорна и китарното дуо Катерина Вачкова и Мартин Иванов.

Програмата на вечерта ще предложи разнообразен репертоар от произведения като Trike Turn от Екхарт Копецки, „Песен и хумореска“ от Панчо Владигеров, „Прелюд“ в сол минор от Сергей Рахманинов, както и други класически и съвременни творби от именити композитори. Събитието ще бъде с вход свободен, а поканите могат да се получат от билетните центрове на Плевенска филхармония.

Международният музикален фестивал Лауреатски дни „Катя Попова“ се провежда от 1966 г., когато е основан с цел да събере на едно място изявени млади таланти. Той е кръстен на оперната прима Катя Попова след третото си издание, като тя е сред основателите на фестивала и остава паметна фигура в неговата история. В настоящето издание участват над 600 изпълнители, от които 60 са лауреати от престижни международни конкурси. Фестивалът ще продължи до 25 октомври и се реализира с подкрепата на Община Плевен, Министерството на културата и Плевенската филхармония.

Източник на информацията е Българска телеграфна агенция (БТА).