Мирослав Григоров открива изложба с войната в Босна утре.

Общество


Фотографът Мирослав Григоров представя нова изложба в Плевен, разположена в Арт Център 3 – Творителница О`Писменехъ. Откриването ще се състои утре вечер.

Изложбата, наречена „1/125“, е ориентирана към фотографите от по-старото поколение, които разбират значението на тази скорост на заснемане. Основната част от експозицията е посветена на войната в Босна, където Григоров е служил като военнослужещ. Тези снимки вече са били показвани на плевенската публика през 2000 г. в рамките на биеналето „Фодар“.

Григоров споделя, че кадрите отразяват трагични моменти, за които се извинява на зрителите. Освен снимки от Босна, има и фотоси от Германия, Италия, Франция и Испания, всички дело на журналистическия му обектив.

Въпреки заглавието, не всички снимки са заснети на скорост 1/125, като фотографът шеговито отбелязва, че това е намигване към по-старите фотографи. Той подчертава, че някои от фотосите не са с най-добро качество, тъй като в Босна за пръв път използва дигитален фотоапарат.

Изложбата включва и чест на Кирил Маричков, с над 300 негови снимки в архива на Григоров. Мирослав, фотограф от 70-те години на миналия век, представя вече осмата си изложба.

Куратор на експозицията е художникът Диян Павлов – Джими, уредник на Арт Център 3.

Източник на информацията: БТА.

Вашият коментар