Милчо Талев печели голямата награда на биенале Плевен 2024

Общество


Милчо Талев, който получи голямата награда от Община Плевен и диплом на 12-ото Международно биенале на малките форми в Плевен за 2024 г., сподели пред журналисти, че наградите не винаги са най-важното.

„Участвал съм в над 50 изложби, както самостоятелни, така и международни. Това е вторият ми опит на биеналето на малките форми в Плевен, като преди това бях номиниран за награда в категория живопис. Тази година обаче спечелих голямата награда на Община Плевен,“ разказа известният художник.

Талев, роден в Плевен, от 30 години живее в Поморие.

Той изрази своите поздравления към всички участници и организаторите на събитието, като подчерта, че биеналето се е утвърдило като форум на много високо ниво.

Художникът обясни, че предпочита да не обяснява картините си. Двете му платна, изложени по време на събитието, са рисувани тази година и представляват абстрактна живопис, която се фокусира повече върху символика и емоция, отколкото върху конкретни описания. Работите му са асоциации, изчистени от конкретика.

„Имам теми, към които периодично се връщам,“ добави Талев, давайки пример с изложбата си „Забравени пейзажи“, включваща картини, които значително се отдалечават от реалността и пресъздават несъществуващи пейзажи. Това са визуални спомени, превъплътени в нова форма.

Талев също така каза, че по-рано в кариерата си се е занимавал с фигуративна живопис, но понастоящем абстракцията е неговият фокус, тъй като я намира за много всеобхватна.

В момента Милчо Талев се подготвя за участие в голяма изложба във Варна, планирана за март – април следващата година. Също така планира самостоятелна изложба на следващото издание на биеналето на малките форми в Плевен.

Източник: БТА.

Вашият коментар