Плевен отбеляза тържествено Деня на храбростта и 140 години от създаване на Българската армия [ПД]

Page breadcrumbsEnd of page breadcrumbs

С тържествен ритуал и поднасяне на венци и цветя пред Паметника на загиналите от 4-ти пехотен Плевенски полк по време на Сръбско-българската война, Плевен отбеляза тържествено днес 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия и 140 години от създаването. Ритуалът уважиха представители на държавната и местна власт в лицето на  областния управител Мирослав Петров, председателя на Общински съвет в Плевен Мартин Митев, кмета на Общината Георг Спартански, представители на военни формирования и военно-патриотични организации, десетки граждани.
Празникът продължи на площад „Възраждане” с тържествен развод и молебен за здраве и благоденствие на военнослужещите и всички присъстващи. Тържествено бяха връчени и удостоверения за завършване курс „Начална военна подготовка” на новоназначени войници. Част от военнослужещите получиха своите документи от председателя на Общинския съвет Мартин Митев.
За историята на честването и за 140 години Българска армия слово произнесе командирът на Единния център за начална подготовка полк. Николай Бешев. След Освобождението на България със заповед № 1 от 20 юли 1878 г. на княз Александър Дондуков – Корсаков се създава Българската земска войска на базата на Опълчението, числеността й към онзи момент е около 25 500 души.
Празничният ритуал завърши с преминаване на тържествен строй пред Параклиса-мавзолей „Св. Георги Победоносец“ под звуците на Представителния духов оркестър на сухопътните войски. Програмата продължи с изпълнения на самодейни състави от гарнизон Плевен.
Информация и снимки: Общински съвет – Плевен

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт http://plevendnes.com