Второ заседание по делото за попфолк версия на патриотична песен

Общество


В Окръжния съд на Плевен се състоя второто заседание по делото срещу автора на попфолк версията на песента „Моя страна, моя България“. На заседанието присъстваха Емил Димитров – син, като ищец по казуса, неговият адвокат Христина Георгиева и ответникът Кристофър Галовски, който отсъстваше на първото заседание през януари.

„Не сме направили промени в иска си по делото, предоставили сме допълнителни доказателства и очакваме решението на съда,“ заяви Емил Димитров – син преди началото на заседанието. Той добави, че от януари, когато е било насрочено първото заседание, изпълнителят на кавър версията „Моя страна, моя България“ не е търсил контакт с него.

„Каквото реши съдът, ще приема справедливо. Ако трябва да платя нещо, ще направя всичко възможно да го изплатя на вноски,“ коментира Кристофър Галовски. Той подчерта, че инициативата зад неговата версия е била добронамерена и свързана с трудностите, които изпитват българските емигранти.

„В песента не съм обиждал никого. Говоря за нормални неща – че заплатите са ниски и че оцеляването в България е трудно,“ заяви Галовски. Той добави, че продължава да твори и живее в България, за да развива своята кариера и че е написал песента, за да промени нещо, макар и малко. Също така сподели, че е изразил своите извинения на Емил Димитров – син още при първия си разговор с него.

В съдебната зала Галовски поясни, че заведеният против него финансов иск е непосилен предвид неговите непогасени кредити и отговорностите към трите си деца.

Съпругата на Емил Димитров – син, Жаклин Кунович, свидетелства по случая.

БТА напомня, че делото прикова общественото внимание през август миналата година след разпространението на попфолк версията на песента, изпълнена от Кристофър Галовски от Кнежа. Исканията на ищеца са четири: първо, за спирането на неправомерното използване на песента; второ, за забрана на всякакво изпълнение на оригиналната и на кавър версията на песента; трето, за публикуване на съдебното решение в медиите за сметка на нарушителя; и четвърто, за обезщетение от 5000 лв. за неимуществени вреди, нанесени на авторските права на Емил Димитров – баща, и неговия син.

Информацията за статията е предоставена от Елина Кюркчиева от БТА.