Дванадесета авиационна база отбелязва празник с Открит ден.

Общество


Дванадесета авиационна база ще отпразнува своя празник с Открит летателен ден на летище Долна Митрополия, информира Ирена Ангелова, главен експерт по връзки с обществеността в базата.
Вратите за посетители ще бъдат отворени на 30 март, събота, от 09:00 часа. Входът ще бъде свободен. Достъпът ще се контролира през Портал №2, разположен на източната страна на летището (преди разклона за Плевен – Гулянци).

Тържествената церемония ще започне в 10:00 часа, последвана от началото на летателната програма. „Пилотите на дванадесетата авиационна база ще демонстрират полети със самолетите “Pilatus” PC-9M, L-39 “Albatros” и ZLIN 242L. В програмата ще бъдат включени симплексни и комплексни фигури, групови прелитания, акробации и други атракции“, добави Ангелова.

Между 10:00 и 13:00 часа посетителите ще имат възможност да се запознаят с авиационната и свързаната с нея техника, както и с оборудването на летците и противопожарните екипи. Гостите ще могат да влязат в пилотските кабини и да си направят запомнящи се снимки. Предвидени са и експозиции на леко стрелково оръжие и други елементи от екипировката на авиаторите.

„Поканени са всички ентусиасти на авиацията да се присъединят към празника, който ще се състои на летище Долна Митрополия“, завърши Ангелова.

От БТА тя напомня, че подобни открити летателни дни се организират от около 15 години и се свързват с различни поводи от света на авиацията. Прекъсване е имало единствено по време на пандемията COVID-19. Традицията беше възобновена със 80-годишнината на летището през 2022 г. „Винаги се наблюдава голям интерес към тези наши мероприятия, които привличат стотици авиационни ентузиасти“, посочи още Ангелова.

Информацията за статията е предоставена от Елина Кюркчиева от БТА.