Директор на „Иван Вазов“ в Плевен иска оставка на началник РУО.

Общество


Дългогодишният директор на Средно училище „Иван Вазов“ в Плевен, Димитър Митев, отправи призив към началника на Регионалното управление на образованието (РУО) в града, Албена Тотева, да подаде оставка. Той направи тази изява по време на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в Плевен днес.

Причината за събитието бе сложната обстановка около най-голямото училище в Плевен през последните месеци и анулирането на Митев от позицията му като директор на институцията от 3-ти април настоящата година. Решението беше взето, след като Върховният административен съд потвърди становището на Административния съд в Плевен за наличие на конфликт на интереси по време на назначаването на жената на Митев за преподавател по математика в СУ „Иван Вазов“. По силата на съдебното предписание Митев следва да бъде освободен от заеманото длъжност. В защита на директора се проведе подписка, инициирана от студенти и техните родители, като те вече е изпратена до Народното събрание и Министерството на образованието и науката, без по-нататъшен отговор.

Искането на подписвалите беше Митев да остане на поста си до завършване на учебната година, с цел избягване на потресения в моменти на предстоящи национални изпити за седми клас и матури за дванадесети клас. Предложението обаче беше отхвърлено и след провеждане на конкурс бе определен временен нов директор на СУ „Иван Вазов“.

Митев е убеден, че създателите на този „сценарий“ носят цялата отговорност и е категоричен, че Албена Тотева „е доказала, че не отговаря на нуждите на образователната система в Плевен“, завършвайки с призива тя да си подаде оставката. Бившият вече директор е сигурен, че причината за сложената ситуация е, според него, че „СУ „Иван Вазов“ е било последното училище свободно от политическа намеса“.

Митев заяви със самочувствие, че е изпълнил задачите си като ръководител на училището, като изтъкна обновяването на сградния фонд и успехите на учениците, като добави: „Имам самочувствието, че съм си свършил работата, никога не съм треперил за стола си“.

БТА се опита да получи коментар от началника на РУО-Плевен, но до момента на публикация не е успяла да я контактира.

Информацията в тази статия е предоставена от Елина Кюркчиева от БТА.