„Доброволци Оживиха Зоопарк „Кайлъка“: Почистване, Нови Табели и Боядисване на Клетки“

Последни новини


Зоопарк „Кайлъка“ беше обект на доброволческа акция за облагородяване, която събра общността на Плевен в двудневно събитие за подобряването на условията на местните животни и средата за посетителите. С участието на множество плевенски семейства, служители и доброволци, зоологическата градина претърпя положителна трансформация.

Любомир Андреев, директор на Общинско предприятие „Акварел“, което стопанисва зоопарка, сподели своето учудване и радост от масивната подкрепа: „След обявяването на кампанията самият аз не очаквах такъв силен отклик – звънят познати, приятели, хора идват на място и питат с какво могат да бъдат полезни и как и кога да се включат в инициативата.“

През изминалите почивни дни бяха постигнати следните подобрения:

– Входът на зоопарка е боядисан и освежен;
– Парапетите до помещенията на емутата и носатите мечета са пребоядисани;
– Почистена и боядисана е къщичката на птиците в езерото на парка;
– Част от мрежите около животинските помещения са почистени;
– Пешеходните алеи в зоопарка са разчистени и подредени;
– Тревните площи са дезинфекцирани;
– Указателните табели в района са подменени.

В рамките на акцията е осъществена и размяна с ловешкия зоопарк – бодливо свинче замина за Ловеч в замяна на ему, като по този начин в Плевен сега има двойка от тези птици. Освен това, в зоопарка е направено дарение от посетител – лебедоподобна гъска, която вече се адаптира към своята нова среда.

Кампанията цели зоопарк „Кайлъка“ да продължи да бъде място, свързано с приятни спомени, като стане още по-чисто и приветливо. Предстои почистване на езерото на водоплаващите птици, както и обновяване на животинските клетки. Развитието на зоологическата градина вече се подпомага и от дарения на храна за животните.

Зоопарк „Кайлъка“ е дом за около 160 животни от 27 вида и се намира в защитена местност, предоставена за управление на Община Плевен. Създаден през 1956 година, обектът продължава да бъде централно място за срещи на поколения плевенчани с природата.