Заместник-управител участва в отчет за престъпността в Плевен.

Областна администрация Плевен


Заместник областният управител Александър Йотков участва в среща в ОДМВР-Плевен, където бе представен анализ за борбата с престъпността в региона през 2023 година. На събранието присъстваха и други високопоставени служители на МВР и прокуратурата.

Директорът на ОДМВР-Плевен, старши комисар Живко Ламбов, откри събранието и представи анализа. В него бе посочено, че престъпността в област Плевен е намаляла с 10.5% спрямо предходната година с общо 2692 регистрирани престъпления. От тях са разкрити 1376, с увеличение в разкриваемостта с 2.29%. Престъпленията срещу МПС са намалели с над 48%, докато убийствата са били 7 и всички са разкрити.

През 2023 г. няма регистрирани умишлени убийства в областта. В областта на нелегалната миграция са задържани 130 нелегални мигранти и са разбити два канала за трафик на хора. Също така, отметнати са значителни успехи в противодействието на телефонните измами и наркоразпространението.

През годината не са регистрирани случаи на агресия в училище. Въпреки че случаите на домашно насилие са нараснали до 57, полицията активно контролира изпълнението на защитните заповеди. За пътната безопасност се отбелязва увеличение на автопроишествията, като основните причини са несъобразената скорост и навлизането в насрещната лента, като са регистрирани 1414 инцидента, от които 295 тежки с 32 загинали и 362 ранени.

ОДМВР-Плевен е постигнала добра координация и резултатна работа с прокуратурата. Главният секретар на МВР Живко Коцев препоръча прилагането на нов подход и по-прагматично разрешаване на регионалните проблеми. Подчертано е значението на професионалното обучение на служителите и необходимостта от конкретни мерки за справяне с приоритетните проблеми.