Йосиф Панов – Пепелянката стана Почетен гражданин на Плевен.

Общество


Боксьорът Йосиф Панов – Пепелянката ще бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на община Плевен“. Предложението е внесено в Общинския съвет на Плевен от председателя доц. д-р Иван Малкодански и беше одобрено единодушно с 34 гласа „за“, без нито един „против“ или „въздържал се“. То беше разисквано в специалната Комисия за почетните граждани.

В мотивите си доцент Малкодански обосновава, че Панов на 26-годишна възраст може да се похвали с 23 победи. Той е национален шампион през 2018 г., интернационален шампион през 2021 г. и световен шампион през 2023 г.

Кариерата на Панов започва в аматьорския бокс още през 2008 г., като там той става републикански шампион и спечелва бронзов медал на Европейското първенство в Унгария. Представил е страната ни на Световното първенство по бокс в Казахстан през 2013 година, където и печели титлата за най-добър боксьор на България. През 2014 година започва своята професионална кариера, която досега включва 28 мача с 25 победи и 3 загуби.

През периода между 2021 г. и 2023 г. Панов е номер едно в националния бокс ранглист. През 2021 г. завоюва отличието „Най-красив нокаут“ на Световната боксова организация, където побеждава французина Муса Гари в Пловдив.

Йосиф Панов е роден на 14 април 1996 г. и е възпитаник на Спортно училище „Георги Бенковски“ в Плевен. Той е семеен с две деца.

Церемонията по връчване на званието „Почетен гражданин“ на боксьора Йосиф Панов ще се състои по време на тържествена сесия на Общинския съвет на Плевен, провеждаща се на официалния празник на града – 15 май.

Информацията за тази статия е предоставена от Елина Кюркчиева от БТА.