Кметът на Плевен свиква партии на консултации за СИК за предстоящите двойни избори

Последни новини


Плевенският Кмет Д-р Валентин Христов Покани Политически Сили на Консултации за СИК

В навечерието на предстоящите избори за Европейски парламент и Народно събрание, кметът на Община Плевен, д-р Валентин Христов, отправи официална покана до всички парламентарно представени политически партии и коалиции за участие в консултации. Целта на дискусията е да се определи съставът на Секционните избирателни комисии (СИК) на територията на общината. Инициативата е в отговор на Президентските укази № 100 и № 102 от 9 април 2024 г., които насрочват избори на 9 юни 2024 г., и Решение № 3130-ЕП/НС на Централната избирателна комисия, съгласно чл. 91 от Изборния кодекс.

Планираното време за начало на консултациите е 13:30 часа на 29 април 2024 г., като за място на срещата е определена Заседателната зала на Община Плевен, разположена на ІІІ етаж в административната сграда на площад „Възраждане“ № 2.

Този процес е необходима стъпка в организационно-техническата подготовка за изборите, като се изисква всички политически сили да се срещнат и обсъдят съставите на избирателните комисии не по-късно от 35 дни преди деня на гласуване. Важно уточнение към процеса е, че в консултациите могат да участват и тези политически партии и коалиции, които не са представени в парламента, което осигурява широка възможност за демократично представителство и участие в дискусията за подготовката на изборите.