Община Плевен се обръща към Министерството на финансите с искане за разрешение да използва средства от своя бюджет за подобрение на местните пътища.

Общини Общински съвет Плевен


Общинският съвет на Плевен взе решение да упълномощи кмета на общината, д-р Валентин Христов, да направи предложение до министъра на финансите за преобразуване на целева субсидия, предназначена за капиталови разходи, във финансов трансфер, който да бъде насочен към извършване на спешни текущи ремонти на общинската пътна инфраструктура. Общата сума, която общината иска да преразпредели, възлиза на 599 900 лв.

Това се налага вследствие на ограничените средства за поддръжка на 18 общински пътища с обща дължина 147,23 км, свързващи населените места в община Плевен. Обхватът на предвидените ремонтни работи включва шест пътни участъка, които са в необходимост от текущ ремонт за отстраняване на възникнали повреди. Отделен анализ на състоянието на пътната мрежа е идентифицирал следните отсечки: Върбица – Буковлък; Плевен – Къшин – Брестовец; Търнене – Плевен; Плевен – м. Кайлъка; Бохот – Тученица-Радишево; Плевен – Пелишат, като за всеки от тях са разпределени специфични суми от запланираните 599 900 лв.

Решението е взето на базата на бюджета на общината за съответната година, част от който предвижда целева субсидия за капиталови разходи. Законът за държавния бюджет на Република България позволява преобразуването на такива субсидии в трансфери за други целеви разходи, в случая за възлагане на ремонтни дейности по общинските пътища и уличната мрежа. Бюджетните взаимоотношения на общината с централния бюджет за съответната година са определени на обща сума от над 124 милиона лева, с целева субсидия за капиталови разходи включваща около 3.76 милиона лева. Това решение е прието след дебат и получаване на необходимите обяснения от представители на общинската администрация.