Община Плевен иска пренасочване на 599 900 лв. от бюджета за ремонт на пътища

Последни новини


Плевен се Обръща към Министерството на Финансите за Ремонт на Пътищата

В търсене на допълнителни средства за подобряване на инфраструктурата, Общинският съвет на Плевен взе важно решение. Кметът на общината, д-р Валентин Христов, получи разрешение да направи предложение до министъра на финансите за използване на целеви средства от бюджета за ремонт на местните пътища.

На заседание на Общинския съвет, с кооперацията на всички присъстващи, достигането до консенсус не се оказа затруднено. Решението, което беше взето единодушно с 37 гласа „за“, предвижда трансформация на целева субсидия в размер на 599 900 лева от капиталовите разходи в трансфер за финансиране на ремонти.

Според чл. 53 от Закона за държавния бюджет, бюджетните отношения на общините с централния бюджет за 2024 г. са предварително установени. Общината Плевен е заделяла значителна сума от 3 758,7 хил. лв. за капиталови разходи; средства, които сега търсят ново приложение.

Решение № 79 постановяваше използването на целевата субсидия за капиталови разходи за основни ремонти и изграждане на обекти. От предвидените за инвестиционната програма 3 158 800 лв., допълнителни средства са определени като резерв по указанията на финансовия министър.

Нормативите позволяват промените, за които се застъпва общината – целевата субсидия може да бъде пренасочена към текущи нужди, включително ремонти на общински пътища и улични мрежи. Става дума за 18 пътища с обща дължина от 147.230 км, които са жизненоважни за комуникацията между населените места.

Средствата за предстоящите ремонти на пътните отсечки са разпределени по следния начин:

– Върбица – Буковлък – 100 000 лв.
– Плевен – Къшин – Брестовец – 99 900 лв.
– Търнене – Плевен – 100 000 лв.
– Плевен – м. Кайлъка – 99 999 лв.
– Бохот – Тученица – Радишево – 100 000 лв.
– Плевен – Пелишат – 100 001 лв.

С тези средства общината планира да осигури качествена пътна настилка и безопасност за всички пътуващи на своя територия.