Плевен утвърди 88 паралелки за ученици в осми клас

Общество


В област Плевен са утвърдени 88 паралелки за прием на ученици в осми клас за учебната 2024/2025 година. Приемът ще се осъществява в 47 неспециализирани училища – средни и обединени учебни заведения, профилирани и професионални гимназии. Албена Тотева, началник на Регионалното управление на образованието (РУО) в Плевен, сподели за БТА подробности по утвърждаването на паралелките.

От общия брой, 35 паралелки са предвидени за профилирана подготовка с общо 910 места, които се предлагат на дневна форма на обучение. В частност, 25 от тях са с насоченост към STEM профили, предлагайки 650 места за ученици, пояснява г-жа Тотева.

За професионална подготовка има резервирани 53 паралелки с общо 1378 места. От тях, 49 са в дневна форма и предлагат 1274 места, докато 4 паралелки са част от дуалната система на обучение и разполагат с 104 места.

От утвърдените 53 професионални паралелки по STEM специалности има 33, включващи 858 места, като 52 от тях са в паралелки с дуално обучение, отбелязва Тотева.

Внимание е обърнато и на новите специалности по професии, които ще стартират от следващата учебна година. В Професионалната гимназия по селско стопанство „Проф. Иван Иванов“ в Долни Дъбник ще се въведе специалност „Ветеринарен техник“, която е нововъведение както за учебното заведение, така и за региона.

Друго нововъведение е специалност „Възобновяеми енергийни източници“ по професия „Монтьор на енергийни съоръжения и инсталации“ в ПГ по механоелектротехника „Христо Смирненски“ в Кнежа.

В шест училища в областта е предвиден прием на ученици в осми клас за професионална подготовка в Гулянци, Долна Митрополия, Тръстеник, Искър, Пордим и село Гиген.

Математическа гимназия „Гео Милев“ ще има утвърдена една паралелка в пети клас с математически профил.

„План-приемът е разработен, като са взети под внимание необходимостта от кадри в определени специалности в съответствие със заявки от работодатели, търсенето на специалисти на пазара на труда, становища на местните власти, броя на учениците, които се обучават в седми клас тази година, а също и на анализа на приема през последните три години от всяко училище“, разясни Тотева, подчертавайки значението на паралелките със STEM профили и професии.

/БИ/

Информацията за статията е предоставена от Елина Кюркчиева от БТА.